Pavlova med lemon curd, lättvispad grädde och färska jordgubbar toppat med limeströssel

Recept / bröllop, bröllopsmeny, glutenfritt, laktosfritt, mat, mjölkproteinfritt / Permalink / 0
Marängbottnar
20 min + 1 timme i ugn
 
3 äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
 
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner. Bunken måste vara torr och ren för att äggvitan ska bli riktigt hård.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar.
Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, så stora som du vill ha dem.
Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
Grädda i 45-60 minuter. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
 
OBS! Öppna inte ugnsluckan innan marängen har stått i ugnen ca 45 minuter och fått en hård yta. Risken är att den då sjunker ihop.
 
Lemon curd
30 minuter
 
3 citroner (skal och saft)
3 ägg
3 dl socker
 
Gör så här
Riv skal från tre stycken citroner i en kastrull eller rostfritt kärl. Pressa sedan i saften från citronerna.
Knäck i 3 ägg och 3 dl socker. Rör om. Beroende på hur sura citronerna är kan lemon curden smaka lite annorlunda. Smaka av och späd eventuellt med lite mer citronsaft eller socker efter smak om du tycker att det behövs.
Sätt kastrullen i ett vattenbad i en annan större kastrull. Rör kontinuerligt tills det börjar koka i vattenbadet. När smeten börjar tjockna är det klar att hällas upp. Häll i en ren burk som får vara öppen tills lemon curden har svalnet. Sätt därefter in den i kylskåp.
 
Pavlova
20 min
 
Marängbottnar
Lemon curd
3 dl lättvispad grädde (laktosfri eller sojagrädde, personligen tycker jag att sojagrädden (Alpros airy n creamy blir fantastiskt här eftersom den är lite lättare än vanlig grädde)
Färska jordgubbar
1 dl strösocker
limeskal av 1 lime
 
Gör så här
Riv skalet av 1 lime och blanda med strösocker
Vispa grädden lätt och rör sedan försiktigt i lemon curd efter smak (jag brukar använda ca 1/5del av satsen) och häll i en spritspåse
Skär upp jordgubbarna.
Spritsa sedan gräddblandningen på marängerna och dekorera med jordgubbar. Avsluta med att strö lite av limesockret på hela bakelsen.
 
Servera gärna direkt efter att pavlovan monterats då den gärna blir lite tung och kladdig om den får stå för länge.
Till top