Frukostscones
Scones är nog bland de bästa frukostar jag vet. Så himla enkelt och supergott som en lyxig helgfrukost. Förra helgen var jag i Eksjö på stadsfest. Vi bodde i ett tomt hus så vi var tvungna att ta med all mat vi ville äta. Då blandade jag enkelt de torra ingredienserna hemma och la i en påse. Väl i Eksjö var det bara att blanda med möjlkfritt smör och vatten och vips hade vi färska scones till frukost efter en lång festivalkväll.
Jag brukar egentligen inte vara så noggrann när jag gör scones utan bara ha i lite vad som finns hemma i form av mjöl och vätska. I grundrecepten är det ju ofta filmjölk vilket ger en lätt syrlig smak på sconsen. Eftersom jag inte kan äta filmjölk blandar jag därför i havre-, soja-, mandelmjölk eller till och med vatten. Om man tar vatten kan man ha i en aning mer smör men annars blir de precis lika goda.
8 stora scones
10 + 15 minuter
Ingredienser
8 dl vetemjöl (kan med fördel spädas med lite grahamsmjöl för grövre textur)
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
1 tsk socker (kan uteslutas)
100-150 g smör (gärna mjölkfritt eller ghee)
2,5 dl växtbaserad mjölk eller vatten (filmjölk går såklart också bra)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Kläm ut smöret så att det bildar en småsmulig massa med mjölblandningen. Rör därefter ner vätskan. Rör inte för länge för då blir sconsen inte lika härligt luftiga och porösa. Använd en sked eller liknande för att klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Smeten ska vara ganska kladdig. Sätt in i ugnen och grädda i ca 10-12 minuter beroende på storlek till sconsen är fint gyllenbruna. Låt svalna något under en bakduk innan servering. Servera gärna med hemgjord marmelad och en smakrik ost. Jag tycker att Mossberga getost från Ockelbo ost är ett fantastiskt alternativ till pålägsost av komjölk.
Hej! Just nu har jag en Veckans Blogg tävling på min blogg där du har chansen att synas inför 500-1000 läsare, kika in om du är intresserad! :) Kram