Värmande boeuf bourgignon i höstkylan

Recept / chantarelle, gluten free, milk free,, helgmys, höstmat / Permalink / 0
Den här bilden blev tyvärr inte bloggbar egentligen men grytan blev så fantastiskt så jag måste ändå dela den med er. En riktigt varm och murrig gryta som tar sin tid men som är värd all tid och energi.
 
 
6 portioner
3 timmar
 
Ingredienser till själva grytkoket
1 kg nöt- och eller viltkött, exempelvis stek eller fransyska
5 dl rött vin
1 kg mire poix (dvs lika delar av palsternacka, morot, rotselleri och purjolök)
2 msk tomatpuré
1 st gul lök
 
Innan servering
1,5 paket bacon (gärna ekologiskt)
150 gram trattkantareller eller annan svamp
Juliennegrönsaker till dekoration (kan uteslutas)
 
10-12 medelstora potatisar
 
Gör så här:
Skär köttet i kuber om ca 2 cm och tärna även mire poix-grönsakerna i lite mindre bitar. Finhacka löken och fräs löken och köttet i en tjockbottnad gryta tills det fått färg runt om. Lägg i tomatpurén och låt den blandas upp med köttet. Häll sedan på det röda vinet. Tänk på att det kan vara bra att inte använda en gjutjärnsgryta då vinet reagerar med vinet, vilket kan göra att grytan får en grå färg. Det är visserligen inte dåligt förutom att färgen kan tyckas bli lite oaptitligt.
 
Låt köttet koka i vinet ett par timmar tills köttet är mört. Koka under tiden upp en kastrull med ca 5 dl vatten. När vattnet kokar lägg i mire poix grönsakerna och låt dem sjuda tills de har mjuknat något och den råa smaken har förvunnit, grönsakerna ska dock fortfarande ha mycket tuggmotstånd. Sila sedan av grönsakerna och låt spadet hamna i grytan med köttet. På så sätt får grytan smak från grytgrönsakerna. Lägg sedan tillbaka grönsakerna i kastrullen och täck med iskallt vatten. När de är kalla kan de torka på hushållspapper. På så sätt avstannar kokprocessen.
 
Julienne-grönsaker (kan uteslutas)
Om du vill dekorera grytan med julienne-grönsaker kan de göras i samma vatten som mire poix-grönsakerna så här; Strimla morot och purjolök i fina strimlor (ca 1 x 1 mm). Lägg därefter i morötterna i kokande vatten, låt de ligga i någon minut tills de slutar smaka rått men fortfarande känns al dente. Lägg i purjolöken ca 30 sek innan morötterna är klara och blanchera även dessa. Kyl av på samma sätt som ovan. 
 
När köttbitarna är så möra att de nästan faller isär är grytan klar för nästa steg. Om grytan görs långt i förväg går det bra att förbereda hit och sedan fortsätta precis innan servering.
 
Skala och koka potatisen. Red av grytan med maizena under omrörning i den kokande grytan. Stek bacon och låt dem därefter torka på ett hushållspapper. Använd samma stekpanna för att steka kantarellerna tills de tömts på vätska. Tillsätt bacon och kantareller i grytan när den tjocknat och dekorera med Julienne-grönsakerna.
 
Servera grytan med kokt potatis, julienne-grönsaker och eventuellt lite färsk bladpersilja.
 
Till top