Vichyssoise - krämig potatis- och purjolökssoppa med juliennegrönsaker

Det här receptet kommer direkt från min kockkurs som jag påbörjade förra veckan. Tanken är att allt som jag lär mig på den vill jag dela med er. Det finns så mycket fantastiskt trick som man inte tänker på men som faktiskt förändrar matlagningen på riktigt. Ett av dem är exempelvis Juliennegrönsakerna, alltså de tännsticksformade grönsakerna som blir fantastisk dekoration på praktiskt taget all mat.
Förra veckan gjorde vi hur som helst soppor och en av dem var just Vichysoisse. Den blev fantastiskt god och är så himla enkel att göra. Jag toppade den dessutom med lite lite tryffelolja, vilket om jag får säga det själv blev en riktig hit.
Vichyssoise
Ingredienser
4 portioner, 40 minuter
Soppa
5 st medelstora potatisar
1 st gul lök
3 st purjolökar (spara en ca 5 cm till juliennegrönsakerna)
2 msk koncentrerad grönsaksfond (kan ersättas från avkoket från juliennegrönsakerna)
salt och peppar
neutral olja till stekning
Garnering (kan uteslutas)
2 st morötter
Resterande 5 cm purjolök
1 dl Oatly iMat havregrädde
Gör så här:
Skala och finhacka den gula löken (video kommer inom kort på hur man finhackar en lök mest effektivt). Skölj purjolöken genom att försiktigt snitta den till mitten på löken om öppna upp den. Ta sedan bort den gröna delen. Skär potatis och den vita till ljusgröna delen av löken i tunna skivor. Viktigt att tänka på är att potatis- och purjolöksbitarna har ungefär samma storlek.
Fräs sedan purjolök och gul lök i en stor kastrull på medelhög värme, tillsätt sedan potatis och vatten så att det täcker grönsakerna. Koka upp och låt sjuda under lock i 30-40 minuter.
Strimla morot och purjolök i fina strimlor (ca 1 x 1 mm). Koka upp 3 dl vatten i en liten kastrull. När vattnet har kokat upp sänk värmen så att vattnet fortsätter sjuda utan att stormkoka. Lägg därefter i morötterna, låt de ligga i någon minut tills de slutar smaka rått men fortfarande känns al dente. Lägg i purjolöken ca 30 sek innan morötterna är klara och blanchera även dessa. Häll av grönsakerna i en sil över soppan så att avkoket hamnar i soppan. Lägg därefter grönsakerna i kallt vatten tills de är helt kylda och låt dem sedan torka på ett hushållspapper.
Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Om den känns tunn i smaken kan man tillsätta lite grönsaksfond för en djupare smak. Mixa sedan soppan tills den är helt slät. Servera i skålar och häll lite grädde i varje skål i ett snyggt mönster. Garnera med några Juliennegrönsaker och ett par droppar tryffelolja om så önskas.
Hoppas ni tycker lika mycket om detta som jag gör.